Qaraciyərin sağlamlığına faydalarını bilmədən içdiyimiz içki...
Müntəzəm qəhvə istehlakı qaraciyər xərçənginin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.
AFN.az-ın xəbərinə görə, qastroenteroloq Anna Sviridova gazeta.ru-ya müsahibəsində məşhur içkinin sağlamlığa faydalarından danışıb. Onun sözlərinə görə, qəhvənin tərkibində olan xlorogen turşusu qaraciyər hüceyrələrini bərpa etməyə kömək edir və xərçəng riskini azaldır. "Orqanizmə qanla daxil olur və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə ona müsbət təsir göstərir. “Bir çox amillər qaraciyərin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir, o cümlədən alkoqol, dərmanlar, artıq çəki və qaraciyərdə artıq piylərin çökməsi. Bütün bunların sayəsində hüceyrələrdə hüceyrə membranını zədələyən iltihab prosesi inkişaf edir. Qəhvə isə onu bərpa etməyə kömək edir" - deyə həkim bildirib.
Sviridova onu da əlavə edib ki, beyin hüceyrələri arasında impulslar daha ləng ötürüldüyü üçün qəhvə istehlakı yaşla pisləşən yaddaşa müsbət təsir göstərir. Bundan əlavə, içki qan təzyiqi aşağı olan insanlara kömək edir, çünki o, qan damarlarını daraldır və qan təzyiqini artırır. Eyni zamanda, həkim xəbərdarlıq edib ki, qəhvə qan azlığı və ya osteoporoz üçün əks göstəriş ola bilər, çünki o, kalium və dəmiri bədəndən çıxara bilər. Hipertansiyon xəstələri ehtiyatla müalicə edilməlidir. Mütəxəssisin sözlərinə görə, sağlam insan gündə üç-dörd fincan qəhvəni yeməkdən sonra içə bilər. Eyni zamanda, içkiyə qaymaq əvəzinə süd əlavə etmək daha yaxşıdır, çünki onlar yağlıdır və qaraciyərə fayda gətirməyəcəkdir.