Qəhvə içməyin düzgün vaxtı və qaydası - həkim məsləhəti
Bir çox insanlar səhərlərini qəhvə ilə başlayır. Onlar səhər, nahar və hətta axşam da özlərini sərxoş hiss edirlər. Ancaq çoxları qəhvəni nə vaxt içməyin daha yaxşı olduğunu bilmir.
Ən çox istehlak olunan yeyəcək və içəcəklər arasında qəhvə ikinci yeri tutur. Dünyanın bir çox ölkələrində yaşayan əksər insanlar səhər yeməyini bir fincan ətirli qəhvəsiz təsəvvür edə bilmirlər. Səhər qəhvəsi canlandırır və sizi bütün gün əhval-ruhiyyədə saxlayır. Lakin qəhvənin içilmə vaxtından və qaydasından çox şey asılıdır.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, orqanizm qəhvəni tam qida kimi qəbul edir, bütün həzm mexanizmləri işə düşür, xlorid turşusu ifraz olunur ki, bu da qidanın parçalanması prosesinin başlamasına kömək edir. Xüsusilə, əgər insan acqarına qəhvə içirsə, o zaman xlorid turşusu mədənin divarları ilə qarşılıqlı əlaqədə olmağa başlayır ki, bu da gələcəkdə selikli qişanın zədələnməsinə və qastritin yaranmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, o, təkcə həzm sistemi üçün deyil, həm də sinir və ürək-damar sistemləri üçün kifayət qədər ciddi təhlükə yaradır.
Qəhvə 2016-cı ildə kanserogen birləşmələr siyahısından çıxarılıb və antitümör aktivliyi olan maddələrin siyahısına daxil edilib. Səhərlər olanda qəhvə yalnız tam səhər yeməyindən sonra içilə bilər. Bunu yeməkdən 30 dəqiqə sonra etmək daha yaxşıdır. Ümumiyyətlə ekspertlər hesab edirlər ki, qəhvə üçün ən əlverişli dövr səhər saat 9:30-11:30 arasıdır. Çünki o zaman kortizolun (stress hormonu) səviyyəsi aşağı düşür və qəhvə ancaq fayda verir.
Həkimlər gündə 4 porsiyaya qədər qəhvə içməyi məsləhət görürlər. Bildirilir ki, bu, 400 mq kofeinə bərabər olacaq.