Mədənin həzm etməkdə çətinlik çəkdiyi qidalar: Bunlar sizi narahat edə bilər


Mədəmiz hər şeyi üyütməyə qadir olsa da, bəzi qidalarla bağlı kifayət qədər çətinlik çəkə bilər. Mədəmizi həmin qidalarla çətinliyə saldıqda isə bu nəticələr olur: köp, köp ağrıları, mədədə yanma hissi və s.


Bəs bu halları hansı qidalar yarada bilər? AFN.az webmed-ə istinadən təqdim edir:

Nanə

O, mədənin yuxarı hissəsindəki əzələləri rahatlaşdıra bilər ki, bu da qidanın qida borusuna geri qayıtmasına səbəb ola bilər. Əslində, nanə limonu ürək bulanması hiss edən, lakin qusa bilməyən insanlar üçün qaynadılır. Bu da mədədə yanma hissi yarada bilər.

Ekspertlər bildirirlər ki, daha kiçik hissələrlə yesəniz və yeməkdən sonra uzanmasanız, yeməyi geri itələyən təzyiqi azalda bilərsiniz.

Süd məhsulları

Əgər ishal, şişkinlik və qazınız varsa, laktoza qarşı dözümsüzlüyünüz ola bilər. Bu o deməkdir ki, sizdə süd və digər süd məhsullarında şəkəri həzm edən ferment yoxdur.

Ədviyyat

Bəzi insanlar ədviyyatlı yeməklərdən sonra həzmsizlik və ya mədə yanması hiss edirlər, xüsusən də çox istehlak etdikdə. Araşdırmalar göstərir ki, acı bibərin tərkibindəki kapsaisin adlı birləşmə günahkar ola bilər.

Lobya dəni

Lobya dəni sağlam protein və liflə doludur, lakin onların tərkibində qaz və kramplara səbəb olan, çətin həzm olunan şəkər də var. Bədəninizdə onları parçalamaq üçün fermentlər yoxdur. Bağırsaqlarınızdakı bakteriyalar bunun əvəzinə işi görür və bu prosesdə insana qaz ağrıları verə bilər. Bunu yaşamamaq üçün quru paxlaları ən azı 4 saat isladın və bişməzdən əvvəl suyunu tökün.

Kələm və digər enliyarpaqlı bitkilər

Brokoli və kələm kimi enli yarpaqlı tərəvəzlər lobya ilə eyni qaz əmələ gətirən şəkərlərə malikdir. Tərkibindəki yüksək lif də həzm etməyi çətinləşdirə bilər. Çiy istehlak etmək əvəzinə bişirsəniz daha asan həzm oluna bilər.

Həddindən artıq lif istehlak etmək

Tam taxıl və tərəvəz kimi karbohidratlarla zəngin qidalar həzm üçün faydalıdır. Ancaq çox yeməyə başlasanız, həzm sisteminiz uyğunlaşmaqda çətinlik çəkə bilər. Nəticədə qaz və şişkinlik yarana bilər. Buna görə də yediyiniz lif miqdarını tədricən artırın.

Süni şəkər

Sorbitol adlı süni dadlandırıcı ilə hazırlanan qidalar ishal və köpə səbəb ola bilər. Əgər siz gündə 50 qram və ya daha çox sorbitol yeyirsinizsə, ishal ola bilərsiniz, lakin hətta daha aşağı miqdarın bəzi insanlar üçün problemli olduğu bildirilir.

Sitrus meyvələr

Onlar yüksək lifli və turş olduğu üçün bəzi insanlarda mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Mədəinizdə narahatlıq hiss edirsinizsə, portağal, qreypfrut və digər sitrus meyvələrini normada istehlak edin.

Qızardılmış qidalar

Yağda qızardılmış qidalar ishala səbəb ola bilər. Qarışıq souslar, yağlı ət parçaları, yağlı və ya qaymaqlı desertlər də problem yarada bilər. Kərə yağı və ya qaymaq əvəzinə qovrulmuş və ya bişmiş yeməklər və tərəvəz tərkibli yüngül souslar seçə bilərsiniz.

Fruktoza

Onunla şirinləşdirilmiş qidalar, o cümlədən qazlı içkilər, konfetlər, şirələr və xəmir məmulatları bəzi insanlar üçün çətin həzm olunur. Bu, ishal, şişkinlik və köpə səbəb ola bilər.



AFN.az
Redaksiyamızla əlaqə: tel; 070 372 99 90, E-mail:office@afn.az




menyu
menyu