Uşaqlıqda sağlam qidalanma demansın qarşısını alır
Uşaqlıqda sağlam qidalanmaya riayət etmək fərdlərin zehni kəskinliyini qoruyub saxlamağa və 70 yaşlarında demansın qarşısını almağa kömək edə bilər.
Bu istiqamətdə aparılan genişmiqyaslı bir araşdırma, sağlam qidalanma vərdişlərinin uzunmüddətli perspektivdə koqnitiv sağlamlığa təsirini ortaya qoyub.
Tədqiqatlar göstərir ki, uşaqlıq dövründə bol meyvə, tərəvəz, tam taxıl və sağlam yağlar istehlak edən şəxslərin yaşlandıqca bilgisəl funksiyaları daha yaxşı olur. Tədqiqatçılar sağlam qidalanmanın beyin sağlamlığına müsbət təsir göstərdiyini, sonrakı yaşlarda demans və digər koqnitiv pozğunluqlar riskini azaltdığını bildiriblər.
Araşdırma qrupunun rəhbəri Con Smit bildirib ki, bu tapıntılar sağlam qidalanmanın uzunmüddətli faydalarını vurğulayır: "Uşaqlıqdan başlayan sağlam qidalanma vərdişləri ömür boyu koqnitiv sağlamlığı qorumaq üçün kritik əhəmiyyət kəsb edir" - deyə o qeyd edib.
Tədqiqat 1950-ci illərdən bəri doğulmuş minlərlə insanı izləyib, onların yemək vərdişləri ilə idrak sağlamlığı arasındakı əlaqəni araşdırıb. Nəticələr göstərir ki, sağlam pəhriz saxlayan fərdlər yaşlandıqca daha az idrak zəifliyi yaşayırlar və demans simptomlarına daha davamlıdırlar.
Tədqiqat müəllifləri vurğulayıblar ki, valideynlər və pedaqoqlar uşaqların qidalanma vərdişlərinin sağlam istiqamətlərdə formalaşmasında mühüm rola malikdirlər.
Tədqiqatın nəticələri göstərir ki, ictimai səhiyyə siyasəti və təhsil proqramları uşaqlıq dövründə sağlam qidalanmanın təşviqinə diqqət yetirməlidir. Bu, gələcəkdə daha sağlam və koqnitiv cəhətdən daha güclü cəmiyyətin yaradılması istiqamətində mühüm addım hesab olunur.